Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus is een chronische stoornis in de stofwisseling. De verwerking van vetten, eiwitten en koolhydraten is verstoord.
Bij type 1 wordt er weinig tot helemaal geen insuline meer aangemaakt in de eilandjes van langerhans..
Bij type 2 is er een stoornis in de afgifte, opname en / of verwerking van insuline.
Hierdoor ontstaat er een hoge glucosewaarden het bloed.
Dit kan leiden tot neuropathie. Neuropathie kan onderverdeeld worden in 3 groepen:
  • Sensibele neuropathie: afname van pijn, temperatuur en tastzin.
  • Motorische neuropathie: spierzwakte door verminderde zenuwprikkel. Uitval van de kleine voetspieren. De voet krijgt een andere stand (holvoet) en er ontstaan klauwtenen. De belasting van de voet veranderd, dit geeft weer veel druk en eeltvorming aan de voet.
  • Autonome neuropathie: de regeling van de doorbloeding en de zweetsecretie is verstoord. Gevolgen hiervan zijn hart,nier en oog problemen, atrofie van de huid, droge huid, veel eeltvorming, kloven, brokkelige nagel, minder zweetsecretie.

Het grootste gevaar voor mensen met diabetes is het ontstaan van de diabetische voet. Dit is een voet met verscheidenheid aan afwijkingen ontstaan ten gevolge van neuropathie, angiopathie en motorische neuropathie.
Bij ernstige situaties kan dit leiden tot slecht genezende wonden en zelf amputaties. Daarom is het belangrijk om de glucose waarde in het bloed op peil te houden.
Dit doet u door:

  • Aan de voorgeschreven medicatie van de arts te houden.
  • Voor controle naar de diabetische verpleegkundige of praktijkondersteuner te gaan.
  • Gezond en regelmatig eten .
  • Voldoende bewegen, minstens half uur per dag.
  • Laat uw voeten behandelen en verzorgen door een medisch pedicure, zij is alert op veranderingen aan uw voet. Zo kunnen eventuele complicaties vroegtijdig ontdekt worden, zodat u doorgestuurd kunt worden naar andere disciplines.
Stacks Image 368

Even voorstellen Welkom bij Mediami, leuk dat u mijn site bezoekt. Ik ben Patricia Wienhoven. Sinds januari 2010 heb ik de praktijk voor voetzorg “mediami”, aan de Hermesweg 21 te Vlissingen. U bent bij mij op het juiste adres voor uw voetproblemen.


Mediami is geregistreerd in het KRP van ProCERT.

Gespecialiseerd in:

Maak hier direct online een afspraak

KRP: 12765
AGB-Code: 96-010949
KVK: 20164815
Stacks Image 380