Voetzorg bij kanker

Oncologische Voetzorgverlener (OVV)

De oncologisch voetzorgverlener is een voetzorg verlener die in overleg met de behandelend arts / oncologisch verpleegkundige of specialist op een veilige en verantwoorde wijze voetzorg mag verlenen bij mensen met kanker.

De ziekte kanker komt steeds vaker voor en heeft impact op ons leven, er kan een heel traject volgen aan behandelingen.
Er zijn verschillende soorten behandelingen om de kanker beheersbaar te maken, zoals chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie, doelgerichte therapie.
Als deze therapieën hebben veel invloed op onze cellen in ons lichaam, chemotherapie heeft niet alleen invloed op kankercellen maar ook op gezonde cellen in ons lichaam.
Cliënten die behandeld worden met chemotherapie of doelgerichte therapie (Targeted therapie) kunnen problemen krijgen met huid en of nagels.

De oncologische voetzorgverlener heeft als doel om de voeten van mensen met kanker in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden.
Zo wordt de veiligheid en gezondheid van de cliënt ondersteunt.
De voetzorg wordt verleend in samenwerking met de behandelend arts of verpleegkundige.

Klachten aan huid, nagels en voeten kunnen zijn:
  • Nagelaandoeningen:
Nagels kunnen loslaten, brokkelen, scheuren, breken, schimmelnagels en infecties vertonen.
  • Huidaandoeningen:
Droog, rood, schilferig, ontstekingen, blaren, huiduitslag, infecties.
  • Neuropathie:
Hierbij kan een beschadiging optreden aan de zenuwen, tintelingen, een doof gevoel aan de vingertoppen en tenen, pijn, krachtverlies, spier of gewrichtspijn, bij kou kunnen de klachten verergeren.
  • Algemene bijwerkingen:
Concentratieproblemen, vermoeidheid, slapeloosheid, stress, bloedarmoede, verminderde weerstand.


Om een goed behandelplan af te stemmen op de cliënt, vind eerst een intake gesprek plaats.
Om u te kunnen behandelen is het van belang om een schriftelijke bevestiging mee te nemen van uw behandelend arts / specialist.
Vandaar uit kan een behandelingstraject worden afgesproken. Dit wordt altijd terug gekoppeld naar uw behandelend arts / specialist.

Iemand bij wie kanker is geconstateerd heeft vaak slecht nieuws te verwerken gekregen, de ovv kan op een professionele manier omgaan met de emoties die hieruit voortkomen. Uiteraard zijn dit vertrouwelijke gesprekken.
Stacks Image 492

Even voorstellen Welkom bij Mediami, leuk dat u mijn site bezoekt. Ik ben Patricia Wienhoven. Sinds januari 2010 heb ik de praktijk voor voetzorg “mediami”, aan de Hermesweg 21 te Vlissingen. U bent bij mij op het juiste adres voor uw voetproblemen.


Mediami is geregistreerd in het KRP van ProCERT.

Gespecialiseerd in:

Maak hier direct online een afspraak

KRP: 12765
AGB-Code: 96-010949
KVK: 20164815
Stacks Image 504